Robotutviklingen har nå nådd et nytt veiskille, hvor ikke bare mennesker utvikler roboter og programmerer handlingsmønstre, men tilførsel av AI gjør at miljøene får stadig mer hjelp fra sine «tenkende» verktøy.
(2019) Robotutviklingen har nå nådd et nytt veiskille, hvor ikke bare mennesker utvikler roboter og programmerer handlingsmønstre, men tilførsel av AI gjør at miljøene får stadig mer hjelp fra sine «tenkende» verktøy. Dette er i startfasen, men vil ha en formidabel økning i muligheter innen noen få år, når sammensmelting av de to teknologiene virkelig skyter fart. Samtidig ser vi en voldsom økning i bedrifter som utvikler roboter. Mange av dem er fremdeles ganske like, og det å få det til, er fremdeles første prioritet.
Det er i hovedsak logistikk næringen som har de «enkleste» fortrinn ved innføring av robot-teknologi. Her er det også størst tilførsel av kapital, for eksempel har Amazon nylig ervervet Canvas Technology Men snart vil disrupsjonen virkelig bli gjeldene, når de forskjellige firmaene begynner å fokusere på forskjellige arbeidsoppgaver og dra nytte av hverandre.
(2016) Robotteknologien nærmer seg det vi i Proleo kaller techsplotion/ teksplosjon, det vil si når en teknologi har kommet så langt at markedet anerkjenner eksistensgrunnlaget som permanent. Teknologien går fra å bli produsert i sin helhet av enkeltstående bedrifter, til en sammenslutning firmaer og tredjeparts utviklere, som alle fokuserer på elementer og detaljer innen gjeldende utvikling. Parallelt med dette blir eksisterende løsninger tilpasset den nye teknologien og slik starte den voldsomme, eksponentielle vekst vi finner i den digitale verden.
Foreløpig har ikke utviklingen av roboter nådd dette skillet. Bedriftene utvikler frittstående roboter, alle øremerket for spesifikke oppgaver. Siden utviklingen er i en begynnende fase, er det mye hemmelighold rundt utviklingen, særlig i forsvarsmiljøer o.l.
Men det er utrolig hvor kompliserte oppgaver de allerede kan utføre. Atlas roboten til Boston Dynamics, er vel noe av det mest imponerende som er bygget av frittstående roboter. Men det er også laget små roboter som fungerer i nettverk, som f.eks. kan hjelpe å pollinere blomster hvor insektbestanden har gått ned.
Hva enn som skjer, har roboter kommet for å bli, og det skal bli spennende å følge utviklingen.
Her er en serie fra Atlas roboten, som viser utviklingen de senere år:
Atlas (fra Boston Dynamics) 2016
Atlas 2017
Atlas 2018
Atlas 2019